“The processes of Life must be kept in motion.” – A.T. Still

Geschiedenis osteopathie

Andrew Taylor Still (1828-1917) was een Amerikaans arts die wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. In zijn zoektocht wilde hij de oorzaak van ziekte aanpakken en niet de symptomen, door middel van manuele therapie.

ats-with-cane-no-coat-2000-34-051-681x1024

Door de jaren heen heeft osteopathie zich ontwikkeld als een filosofie die meerdere systemen behandeld, het lichaam in zijn geheel. Osteopathie ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een osteopaat brengt beweging en mobiliteit in het lichaam in 3 verschillende systemen om het lichaam zowel fysiek als mentaal te ondersteunen.

– Parietaal systeem: botten, spieren en gewrichten.
– Cranio-sacraal systeem: de schedel, ruggenmerg, de dura-mater (het vlies wat om de hersenen en het ruggenmerg zit), het heiligbeen en het hersenvocht. De dura-mater maakt een verbinding tussen het hoofd en het heiligbeen.
– Visceraal systeem: de organen. Het gaat hierbij dus niet om ziekte van een orgaan maar het creëen van beweging en mobiliteit in de structuren om het orgaan heen.

Deze systemen zijn verbonden met elkaar. Zo heeft bijvoorbeeld een verstoring van de mobiliteit van een orgaan invloed op de mobiliteit van de rug. Op vele verschillende manieren worden bewegings beperkingen van zowel het parietale, cranio-sacrale als viscerale systeem, door elkaar beinvloed. Door het lichaam in zijn geheel te onderzoeken en te behandelen daar waar het lijf dit het meest nodig heeft kan het zo zijn dat een osteopaat op een andere plek behandelt dan daar waar de klacht zich uit.

Ontwikkeling paardenosteopathie

Paardenosteopathie vind zijn oorsprong in Europa dankzij Dominique Giniaux en Pascal Evrard. Door samenwerking van Pascal Evrard en Janek Vluggen werd de osteopathie voor paarden verder uitgewerkt. Na het overlijden van Dominique Giniaux en Pascal Evrard, is het Janek Vluggen zijn missie om osteopathie voor paarden naar een (nog) hoger niveau te brengen. Dit draagt hij uit door het oprichten van het Vluggen Institute for Equine Osteopathy and Education. Jaarlijks geeft hij zijn kennis en passie door aan vele studenten in Europa en de VS.

Alle bovengenoemde systemen (parietaal, cranio-sacraal en visceraal) komen uitgebreid aan bod in de opleiding aan het Vluggen Institute waardoor er altijd een behandeling op maat gemaakt kan worden. Door o.a. ook het cranio-sacrale en viscerale systeem te behandelen en naar het lichaam als één geheel te kijken, onderscheidt een osteopaat zich van een chiropractor en fysiotherapeut.

Equine Osteopath EDO

Om de kwaliteit van het werk van een osteopaat voor paarden hoog te houden is het International Register of Equine Osteopathy (IREO) in het leven geroepen waar men geregistreerd kan worden als Equine Osteopath EDO (Equine Diploma of Osteopathy) na het succesvol maken van een theorie en praktijk examen.

Ik ben geregistreerd bij het IREO, je kan mij dus vinden in het register.

“We look at the body in health as meaning perfection and harmony, not in one part, but in the whole.” – A.T. Still

Indicatie

Osteopathie voor paarden kan een uitkomst bieden bij diverse problemen. Uiteraard werkt een behandeling ook preventief. Dat wil zeggen dat als er geen symptomen zijn, een jaarlijkse controle preventief werkt om (medische) problemen te voorkomen, ook bijvoorbeeld bij jonge paarden of paarden op leeftijd.

De meeste problemen kunnen het beste worden opgelost in combinatie met dierenarts, hoefsmid, zadelmaker, tandarts, trainer/instructie etc. Uiteindelijk moet het complete plaatje en management om het paard heen kloppen voor de beste resultaten en een gezond, happy paard.

Voorbeelden van rijtechnische problemen: niet goed aanspringen in galop, overkruist galopperen, sterk verschil in het rijden links- of rechtsom. Moeite met ontspannen onder het zadel, vastpakken van het bit, kantelen van het hoofd.

Voorbeelden van medische problemen waarbij osteopathie kan helpen (let op: bij spoed altijd een dierenarts bellen! Twijfel je of je het beste eerst naar de DA of eerst naar mij kan, bel me dan voor overleg.) : kreupel maar geen oorzaak te vinden of niet echt kreupel lopen maar ook niet rad, gevoelige rug, headshaking, spijsverterings problematiek, kaakproblemen, terugkerende blessures, verminderde weerstand.

Een andere optie zijn “gedrags”problemen zoals staken, bokken, steigeren of ander ongewenst gedrag, geen voetje geven of hormonale problemen. Veel gedragsproblemen hebben ook een medische oorzaak.

Tenslotte kunnen ook problemen met ontspanning/stress en zich mentaal niet goed voelen ondersteund worden. Snel bang zijn of snel een chagrijnige of agressieve reactie of (extreme) stress reacties (de emmer loopt gauw over).

Werkwijze behandeling

Ik behandel op locatie. Ik heb een droge, ruime plek nodig waar het paard rustig kan staan. Na een vraaggesprek start ik mijn onderzoek en behandeling. Aansluitend hierop krijg je een advies met betrekking tot o.a. voeding en training. Ik neem de tijd die nodig is, vaak ben ik ongeveer 1 tot 1,5 uur bezig.

Indien nodig werk ik samen met dierenarts Charlotte de Caluwé, dierenarts en paardenosteopaat EDO uit België. Door de combinatie van reguliere zorg met osteopathie kan zij aanvullende medische zorg verlenen. Bijvoorbeeld wanneer rectaal onderzoek en (osteopatisch) behandelen van organen in het bekken nodig is.

Nogmaals: een behandeling van een osteopaat is nooit een vervanging van medische zorg van een dierenarts. Het kan zijn dat je eerst wordt doorverwezen naar een dierenarts, voordat er behandelt kan worden. Twijfel je of je bij mij aan het goede adres bent? Neem gerust contact op voor overleg.