“The processes of Life must be kept in motion.” – A.T. Still

Geschiedenis osteopathie

Andrew Taylor Still (1828-1917) was een Amerikaans arts die wordt gezien als de grondlegger van de osteopathie. In zijn zoektocht wilde hij de oorzaak van ziekte aanpakken en niet de symptomen, door middel van manuele therapie.

ats-with-cane-no-coat-2000-34-051-681x1024

Door de jaren heen heeft osteopathie zich ontwikkeld als een filosofie die meerdere systemen behandeld, het lichaam in zijn geheel. Osteopathie ondersteunt het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Een osteopaat brengt beweging en mobiliteit in het lichaam in 3 verschillende systemen om het lichaam zowel fysiek als mentaal te helpen.

– Parietaal systeem: botten, spieren en gewrichten.
– Cranio-sacraal systeem: de schedel, ruggenmerg, de dura-mater (het vlies wat om de hersenen en het ruggenmerg zit), het heiligbeen en het hersenvocht. De dura-mater maakt een verbinding tussen het hoofd en het heiligbeen.
– Visceraal systeem: de organen. Een orgaan moet kunnen bewegen (mobiel zijn) om optimaal te kunnen functioneren.

Deze systemen zijn verbonden met elkaar. Zo heeft bijvoorbeeld een verstoring van de mobiliteit van een orgaan invloed op de mobiliteit van de rug. Dit is maar één voorbeeld maar op vele mogelijkehden is alles in het lichaam altijd verbonden met elkaar.

Ontwikkeling paardenosteopathie

Paardenosteopathie vind zijn oorsprong in Europa dankzij Dominique Giniaux en Pascal Evrard. Door samenwerking van Pascal Evrard en Janek Vluggen werd de osteopathie voor paarden verder uitgewerkt. Na het overlijden van Dominique Giniaux en Pascal Evrard, is het Janek Vluggen zijn missie om osteopathie voor paarden naar een (nog) hoger niveau te brengen. Dit draagt hij uit door het oprichten van het Vluggen Institute for Equine Osteopathy and Education. Jaarlijks geeft hij zijn kennis en passie door aan vele studenten in Europa en de VS.

Alle bovengenoemde systemen (parietaal, cranio-sacraal en visceraal) komen uitgebreid aan bod in de opleiding aan het Vluggen Institute waardoor er altijd een behandeling op maat gemaakt kan worden. Door o.a. ook het cranio-sacrale en viscerale systeem te behandelen en naar het lichaam als één geheel te kijken, onderscheidt een osteopaat zich van een chiropractor en fysiotherapeut.

Equine Osteopath EDO

Om de kwaliteit van het werk van een osteopaat voor paarden hoog te houden is het International Register of Equine Osteopathy (IREO) in het leven geroepen waar men geregistreerd kan worden als Equine Osteopath EDO (Equine Diploma of Osteopathy) na het succesvol maken van een theorie en praktijk examen.

Ik ben geregistreerd bij het IREO, je kan mij dus vinden in het register.