Vroeger…

Net als velen anderen was ik als klein “Maritje” al besmet met het paardenvirus. Op mijn 7e begon ik met lessen op een manege. In ons gezin had eigenlijk niemand iets met paarden, maar toch was ik ervan overtuigd: ik wilde paardrijden! Na een paar keer gevallen te zijn (een lichte hersenschudding en gekneusde arm rijker) wilde ik eigenlijk nooit meer paardrijden en vond ik paarden heel eng. Ze waren ineens toch wel heel erg groot en ik begreep niet waarom ze deden wat ze deden. Met dank aan het doorzettingsvermogen van mijn ouders ben ik toch weer gaan rijden en heb ik langzaam het vertrouwen terug gekregen.

De lessen op de manege gingen van 1 naar 2 keer in de week met carrousel rijden, afgewisseld met verschillende verzorgpaarden. Elk vrij uur bracht ik op stal door.

Na mijn VWO wilde ik eigenlijk niet studeren en ben ik een jaar op stal gaan werken. Na enige tijd gewerkt te hebben op stal en daarna ook als au-pair ging het toch weer kriebelen om iets te leren. Met name anatomie en het behandelen van mens en dier kreeg mijn interesse.

Fysiotherapeut

Ik ben toen begonnen met de 4-jarige opleiding tot fysiotherapeut. Ik vond het geweldig om te zien dat je naast lichamelijke kennis ook veel ervaring moest opdoen. Hoewel we lichamelijke problemen hebben, is een goede communicatie en totaal plaatje altijd onmisbaar. Ook met paarden heeft dit me altijd enorm geïnteresseerd. Wat vertel ik een paard en hoe kan ik dat ook anders doen? Toch merkte ik dat ik uiteindelijk meer wilde leren over het begrijpen en behandelen van lichaam (en geest) als een geheel en zodoende kwam ik uit bij osteopathie.

Paardenosteopaat

Na het afstuderen als fysiotherapeut ben ik gelijk door gegaan met de 2-jarige opleiding tot paardenosteopaat EDO aan het Vluggen Institute. Er ging een wereld voor me open. Connecties in het lichaam en een manier van denken die me zo onwijs aantrok, dat ik na de eerste lesdagen al wist: dit ga ik ook voor mensen doen. Inmiddels ben ik na het afstuderen als osteopaat voor paarden, ook begonnen aan de opleiding tot osteopaat DO (voor mensen). Als paardenosteopaat kijk ik het liefst naar het paard vanuit het hele management, zoals huisvesting, voeding, training, hoeven, etc. Ik betrek jou graag zoveel mogelijk in dit proces, zodat we samen je paard weer goed op weg kunnen helpen.

SONY DSC

Dit proces zie ik ook wel als een puzzel. Ik pas geen trucjes toe of een quick-fix. Elk paard krijgt een individuele behandeling. We gaan samen op zoek naar de oorzaak, voor een gezond en soepel paard. Ik ben ervan overtuigd dat er al heel veel goed gaat op paardenwelzijn gebied, maar ook dat er nog veel meer te winnen valt. Ik leg graag uit wat ik bij je paard vind en wat je zelf kan doen.

In 2018 ben ik bij het bestuur gekomen van de Worldwide Alliance of Equine Osteopaths (WAEO) als secretaris. De WAEO is een non profit organisatie die samenwerking, kennis en kunde op het gebied van paardenosteopathie wil verbeteren.

Zelf heb ik een hele lieve Lipizzaner merrie en 2 katten Jut & Jul. Mijn hele C.V. kan je hier vinden. Heb je nog vragen, neem dan gerust contact op.