“We look at the body in health as meaning perfection and harmony, not in one part, but in the whole.” – A.T. Still

Indicatie

Osteopathie voor paarden kan een uitkomst bieden bij diverse problemen. Uiteraard werkt een behandeling ook preventief. Dat wil zeggen dat als er geen symptomen zijn, een jaarlijkse controle preventief werkt om (medische) problemen te voorkomen, ook bijvoorbeeld bij jonge paarden of paarden op leeftijd.

De meeste problemen kunnen het beste worden opgelost in combinatie met dierenarts, hoefsmid, zadelmaker, tandarts, trainer/instructie etc. Uiteindelijk moet het complete plaatje en management om het paard heen kloppen voor de beste resultaten en een gezond, happy paard.

Voorbeelden van rijtechnische problemen: niet goed aanspringen in galop, overkruist galopperen, sterk verschil in het rijden links- of rechtsom. Moeite met ontspannen onder het zadel, vastpakken van het bit, kantelen van het hoofd.

Voorbeelden van medische problemen waarbij osteopathie kan helpen (let op: bij spoed altijd een dierenarts bellen! Twijfel je of je het beste eerst naar de DA of eerst naar mij kan, bel me dan voor overleg.) : kreupel maar geen oorzaak te vinden of niet echt kreupel lopen maar ook niet rad, gevoelige rug, headshaking, spijsverterings problematiek, kaakproblemen, terugkerende blessures, verminderde weerstand.

Een andere optie zijn “gedrags”problemen zoals staken, bokken, steigeren of ander ongewenst gedrag, geen voetje geven of hormonale problemen. Veel gedragsproblemen hebben ook een medische oorzaak.

Tenslotte kunnen ook problemen met ontspanning/stress en zich mentaal niet goed voelen ondersteund worden. Snel bang zijn of snel een chagrijnige of agressieve reactie of (extreme) stress reacties (de emmer loopt gauw over).

Werkwijze

Ik behandel op locatie. Ik heb een droge, ruime plek nodig waar het paard rustig kan staan. Na een vraaggesprek start ik mijn onderzoek en behandeling. Aansluitend hierop krijg je een advies met betrekking tot o.a. voeding en training. Ik neem de tijd die nodig is, vaak ben ik ongeveer 1 tot 1,5 uur bezig.

Ik werk samen met dierenarts Charlotte de Caluwé, dierenarts en paardenosteopaat uit België. Door de combinatie van reguliere zorg met osteopathie kan zij aanvullende medische zorg verlenen. Bijvoorbeeld wanneer rectaal onderzoek en (osteopatisch) behandelen van organen in het bekken nodig is.

Nogmaals: een behandeling van een osteopaat is nooit een vervanging van medische zorg van een dierenarts. Het kan zijn dat je eerst wordt doorverwezen naar een dierenarts, voordat er behandelt kan worden. Twijfel je of je bij mij aan het goede adres bent? Neem gerust contact op voor overleg of lees eerst meer over paardenosteopathie.