Bij een blokkade of bewegings beperking bij een paard denken we al gauw aan een oorzaak door bijvoorbeeld een keer uitglijden, vast liggen, een slecht passend zadel of iets dergelijks.

Minder bekend is dat verstoringen van binnenuit, bijvoorbeeld vanuit de maag of darmen, ook hun invloed zullen hebben op hoe de rug kan bewegen.

Maar ook factoren zoals stress hebben hun invloed op het lijf (denk aan spieren, fascia, zenuwstelsel, organen etc) waardoor bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan terwijl misschien je zadel perfect past, maar je paard veel stress ervaart door zijn nieuwe buurman die continue door de tralies komt zetten terwijl hij rustig probeert te eten. Of hij staat in een groep waar hij eigenlijk niet op zijn plek is of de aangeboden training past niet bij ‘m.

Hierom kan alleen een osteopathie behandeling nooit een soort magische toverstaf-behandeling zijn. Het gaat altijd om het hele management rondom je paard. Als je zelf een stressvolle tijd achter de rug hebt ga je misschien ook wel naar een fysiotherapeut, osteopaat of masseur. De stress is voelbaar in je lijf en onprettig. Maar, naast dat je deze vorm van therapie toepast weet je dat je ook iets met de stress moet doen. Sommige stress is niet oplosbaar, maar kunnen we wel mee leren omgaan.

Je kan je paard leren omgaan met bepaalde situaties of de situatie zo aanpassen voor je paard dat het minder stress ervaart.

Ik denk dat het gemiddelde paard in Nederland nog vrij veel stress ervaart, hoewel er een enorme omslag aan het plaats vinden is in het denken van mensen. Deze stress beïnvloed óók de soepelheid van je paard. Denk maar aan hoe jouw schouders voelen of je rug na een stressvolle tijd. Niet comfortabel en niet soepel. Je hebt dan misschien wel de beste schoenen of passende BH (om maar ff een vergelijking met harnachement voort te zetten) maar als de stress prikkel aanhoudt voel je dat alsnog in je lijf. En bij een paard speelt dat ook een rol.

Het goede nieuws is dan wel weer: Ja, osteopathie kan paarden ook helpen die stress weer los te laten. En dat is super dankbaar werk. 🙌

Gepubliceerd door maritbrandsema

---