Op mijn site heb ik al een stukje verteld over de systemen waarop een osteopaat werkt. Toch bestaat er vaak nog veel onduidelijkheid over wat ik precies doe als paardenosteopaat. Door uit te leggen in welke systemen ik op zoek ga naar blokkades en bewegingsbeperkingen hoop ik dat dit duidelijker voor je wordt. Het is lastig om deze systemen gescheiden te bekijken, omdat ze met elkaar samenwerken als eenheid. Net als dat het hoofd niet los gezien kan worden van de achterhand. Toch ga ik een goede poging doen, succes met lezen!

In het lijf heb je 3 systemen die samenwerken en elkaar beïnvloeden. Dit is bij ons als mensen net zo.

  • Het pariëtale systeem
  • Het viscerale systeem
  • Het cranio-sacrale systeem

Onder het pariëtale systeem verstaan we alle spieren, gewrichten, ligamenten, menisci, tussenwervelschijven, etc. Dit wordt ook wel het bewegingsapparaat genoemd. Ook fysiotherapeuten en chiropractors werken op dit systeem. De technieken en benaderwijze verschillen wel met die van een osteopaat. Meer over de verschillen kan je hier lezen.

3_07624.jpg

Verlies in beweging en het ontstaan van blokkades in dit systeem kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een ongeval, een niet goed passend zadel, overbelasting etc. Ook het viscerale en cranio-sacrale systeem beïnvloeden het pariëtale systeem, maar dat parkeren we nog even voor later.

Wat doe ik om blokkades en bewegings beperkingen op te heffen in het parietale systeem?

  • Mobiliseren
  • Manipuleren
  • Technieken op de spieren en fascia. O.a. zachte technieken en stretches.

Al deze technieken doe ik alleen met mijn handen. Er komen geen hamers of andere tools aan te pas.

Problemen in het pariëtale systeem kunnen op zichzelf staan maar zijn vaak het gevolg van viscerale connecties. Daarom behandel ik nooit alleen het pariëtale deel, maar ook het viscerale en cranio-sacrale deel.

Het behandelen van problemen in spieren en gewrichten is voor veel mensen bekend. Bijna iedereen is wel eens naar een fysiotherapeut of “kraker” geweest. Wat daarmee de toegevoegde waarde van osteopathie is, is voor veel mensen onbekend: mijn chiropractor kan toch ook manipuleren en mijn fysiotherapeut kan die spier toch ook losmaken? Werken op het pariëtale systeem is belangrijk, maar je boekt meer resultaat met het betrekken van het cranio-sacrale en viscerale systeem hierbij. Je behandelt het lichaam meer als totaliteit, van hoofd tot staart. Daarbij kijk ik als paardenosteopaat ook naar het patroon van alle spieren en gewrichten in het hele lichaam, in relatie tot elkaar.

cropped-dsc006011.jpg

Bij dit patroon wat je in het lijf vind, verwacht je bepaalde blokkades of bewegings beperkingen op een specifieke manier. Bijvoorbeeld een specifieke lengtebuiging, dat het paard wel rechts kan buigen, maar niet naar links. Soms, vind je echter precies het tegenovergestelde dan wat je zou verwachten in het patroon in het lichaam. Wanneer het lichaam op een andere manier vast zit dan verwacht, en het niet de lijn der compensatie volgt, kan het zijn gaan decompenseren. Een decompensatie doet pijn en moet losgemaakt worden.

Al eerder benoemde ik de invloed van het viscerale en cranio-sacrale systeem op je pariëtale systeem. Een goed voorbeeld hiervan is de invloed van de organen op de soepelheid van de rug. In mijn volgende blog ga ik daar over verder.