Een behandeling wordt algauw even “tussendoor” ingepland. Misschien is je paard gevallen of merk je met rijden dat het minder goed gaat en bel je me voor een afspraak. Toch zijn er een aantal dingen handig om voor- en achteraf te regelen zodat je het maximale resultaat uit een behandeling kan halen.

Planning

Een behandeling inplannen kan geoptimaliseerd worden als je kijkt naar de rest van je paarden agenda zoals het bezoek van de hoefsmid/bekapper, dierenarts, etc.

Moet je paard ook nog naar de tandarts? Plan dit dan het liefst vóór de osteopaat. Problemen in de mond hebben gevolgen voor de kaak en het hele lijf. Wanneer deze problemen verholpen zijn kan ik een meer optimaal resultaat bereiken. Een speculum wat (te) lang open staat of wat ineens dicht wordt geklapt kan soms voor een nareactie in de kaak zorgen. Dit kan dan direct meegenomen worden in de behandeling.

Het is prettig voor het paard als een hoefsmid of bekapper in de week na de behandeling kan komen. De balans in het lijf kan veranderen tijdens een behandeling waardoor de hoefsmid opnieuw kan beoordelen of er veranderingen nodig zijn voor het bekappen of beslaan. Paarden die op ijzers staan worden in een specifieke houding gefixeerd vanaf de grond. Wanneer er iets losgemaakt wordt in het lijf, maar de fixatie blijft vanuit de hoeven bestaan, kan dit gevolgen hebben voor het effect van de behandeling.

Is je paard ingeënt? Wacht dan liever een paar dagen tot een week tot na de enting, ook als hij geen zichtbare reactie op het enten heeft.

De behandeling

4efef94e41bbda9170e7fba0032fff34

Het is een kleine moeite maar ik word er héél erg blij van als het paard schoon en wel klaar staat op een rustige plek om behandeld te kunnen worden. Ik til elk been meerdere keren op in een behandeling. Als een paard enorme modder en mestvoeten heeft ben ik binnen no-time niet meer toonbaar bij de volgende klant… Te schoon is trouwens ook niet fijn, paarden die ingespoten zijn met anti klit geven voor mij te weinig weerstand tijdens bijvoorbeeld manipuleren of het gebruiken van de staart.

Zorg voor een rustige, droge, ruime plek. Dan kan ik veiligheid voor het paard en mezelf creëren en rustig behandelen zodat het paard zo min mogelijk stress of ongemak ervaart. O.a. om hangen te voorkomen moet de eigenaar het paard vasthouden tijdens een behandeling. Het is noodzakelijk dat het paard gewend is om voetjes te geven en stil te staan. Als dit juist onderdeel is van het probleem, dan gaan we natuurlijk samen uitzoeken of hier een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag ligt.

Nazorg

Na het behandelen is mijn advies meestal 2 à 3 dagen alleen te stappen, aan de hand of evt. aan een lange longeerlijn. Dit is per paard verschillend. Daarna kan de training rustig opgebouwd worden, hiervoor krijg je een persoonlijk advies. Het is belangrijk dat het paard de eerste dagen het niet al te gek maakt. Het lichaam is los en soepel maar nog niet volledig in balans. Door het lichaam tijd te geven om zijn balans weer te vinden en rustig op te bouwen in training, krijgt je paard de kans een (beter) beweegpatroon te ontwikkelen.

Het kan zijn dat het paard na een behandeling eerst wat stijver loopt. Dit is geen reden om je direct zorgen te maken. Maak je je wel zorgen of zijn er andere dingen waar je vragen over hebt neem dan even contact met me op.

Longeren is vaak na een paar dagen al mogelijk. Zorg ervoor dat je paard de mogelijkheid heeft om op zijn eigen benen te lopen en zelf zijn hoofd/hals houding kan bepalen, zeker de eerste dagen na een behandeling. Uiteraard kan je hem hierin begeleiden en helpen zijn balans te vinden, bijvoorbeeld door lange lijnen te gebruiken. Ik ben geen fan van de meeste longeer hulpmiddelen, omdat ze een hoofd-hals houding forceren (valse knik en achter de loodlijn). Goede opties zijn longeren met kaptoom of bijvoorbeeld met dubbele lijnen.

Zodra je weer kan opbouwen adviseer ik, indien je niet een heel goede ruiter bent, om dit onder toezicht te doen van goede instructie. Mijn voorkeur gaat uit naar instructie met kennis van biomechanica en anatomie. Wanneer er alleen gekeken wordt naar het “in de krul rijden” kan je wat mij betreft beter verder zoeken. Een correcte training is belangrijk als je dressuur rijdt en je paard heel wilt houden. Daar kan geen osteopatische behandeling tegenop (evenals bijvoorbeeld een niet goed passend zadel of een strak aangesnoerde neusriem). Let op dat na verloop van tijd (soms vrij snel na een behandeling en training) de bespiering zoveel kan veranderen dat een zadel soms niet meer goed past.

Probeer dus een behandeling in te plannen in het complete management van je paard. Heb je vragen hierover, neem dan gerust contact met me op.