Door de bomen zie je het bos niet meer. De hoeveelheid therapieën die tegenwoordig toegepast wordt op paarden lijkt elk jaar te groeien. Vandaar deze blog, wat is het verschil tussen een osteopaat voor paarden en andere (manuele) therapeuten?

Ik heb op mijn site uitgelegd op welke systemen een osteopaat voor paarden werkt. Toch zijn er ook nog andere therapieën en manuele behandelingen die het bewegingsapparaat beïnvloeden. Als humaan fysiotherapeut en humaan osteopaat i.o. zal ik nooit iemand zijn die zegt dat je voor resultaat alleen naar een osteopaat moet gaan. Maar, er is wel een verschil in benadering en behandelwijze. Meerdere therapieën kunnen elkaar vaak wel goed aanvullen, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie en osteopathie.

Laten we eerst duidelijk hebben dat je bij een acute situatie altijd de dierenarts moet bellen. Wanneer een osteopaat medische diagnoses gaat stellen, denk dan even goed na. Medische diagnoses kunnen alleen door een dierenarts vast gesteld worden, soms pas na ondersteunend beeldmateriaal. Helaas hebben wij en ook dierenartsen geen röntgen-ogen dus soms is verder onderzoek echt noodzakelijk.

De therapieën die vaak met elkaar verward worden zijn:

  • Sportmassage
  • Fysiotherapie
  • Chiropractie
  • Cranio-sacraal therapie
  • Osteopathie

Sportmassage

Een sportmasseur werkt op de spieren. Spieren hebben, zeker bij paarden met een flink trainingsschema, vaak veel te verduren. Fijn dus om deze soms los te maken en extra laten te doorbloeden voor een goed herstel. Zelf heb ik de opleiding tot sportmasseur (humaan) gevolgd. Een sportmasseur kan goed voelen of er meer aan de hand is en of eventueel aanvullende zorg nodig is van bijvoorbeeld een dierfysiotherapeut of paardenosteopaat.

Dierfysiotherapie

Een fysiotherapeut werkt óók op de spieren, maar ook op gewrichten. Hij mobiliseert deze en geeft de eigenaar oefeningen voor het trainen van de juiste spieren of van bijvoorbeeld balans. Voordat je dierfysiotherapeut bent moet je na een 4-jarige opleiding tot humaan fysiotherapeut ook een 2-jarige vervolg opleiding doen. Ik ben wel humaan fysiotherapeut, maar geen dierfysiotherapeut.

Paarden chiropractie

Een chiropractor werkt met name op de rug. Een bekende opleiding die je wel eens voorbij hoort komen is bijvoorbeeld FES, Focus on the Equine Spine. Een chiropractor zal de rug manipuleren (wordt vaak “kraken” genoemd) om beweeglijkheid hierin weer terug te krijgen. Studies zoals FES zijn alleen te volgen na een (para)medische vooropleiding.

Cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Als het goed is neemt elke osteopaat voor paarden ook de nodige cranio-sacraal behandeling mee. Dit is namelijk een essentieel onderdeel om te kunnen kijken naar het lijf als geheel. De cranio-sacraal therapie heeft zich daarna ook apart verder ontwikkelt tot een therapie en is momenteel steeds populairder. Hierin wordt het cranio-sacrale systeem behandelt, wat bestaat uit de schedel, heiligbeen, duramater en hersenvocht. Ook ligt de focus op bindweefsel losmaken over het hele lichaam. Het zijn vaak zachte technieken en geven vaak veel ontspanning aan het paard. Opleidingen en cursussen hierin zijn te volgen zonder (para)medische vooropleiding.

Paardenosteopathie

Osteopathie werkt zowel op spieren, gewrichten, organen als het cranio-sacrale systeem. Dus ik manipuleer ook wervels, maar ook andere gewrichten in het hele lichaam. Dus bijvoorbeeld ook de voorknie, of de hak. Wanneer manipuleren niet nodig is, mobiliseer ik, zodat alles weer in beweging komt en soepel blijft. Ook behandel ik cranio-sacraal. Voor mij een heel belangrijk onderdeel in mijn osteopatische behandeling. Paardenosteopatie is een compleet totaal-pakket. Het voordeel hiervan is dat je vaak veel minder behandelt met een langere tijd tussen de behandelingen in. Je geeft het lijf een zetje in de goede richting om het zelfherstellend vermogen aan te spreken.

Wat bij osteopathie ook anders is, is de manier van kijken naar het lichaam. Er zijn zoveel connecties door het hele lijf dat ik soms op een hele andere plek behandel of zoek, omdat ik daar de oorzaak vind van het probleem (symptoom) wat het paard uit. Osteopathie kijkt naar het lichaam als één bewegend geheel. Een wervel kan gemanipuleerd worden, maar als de oorzaak van deze blokkade niet wordt behandeld, komt deze blokkade terug. De oorzaak kan bijvoorbeeld komen vanuit een verminderde beweeglijkheid van de lever. Na het mobiliseren hiervan kan de wervel vrij blijven bewegen.

Paardenosteopaten zijn momenteel heel populair. Helaas gaat dit vaak ten koste van kwaliteit en professionaliteit. Zorg dat je een osteopaat kiest met een gedegen opleiding. Het EDO keurmerk is in het leven geroepen om kwaliteit te waarborgen. Meer hierover kan je vinden in het register.