“Paardenosteopaat EDO” een titel die je misschien wel vaker voorbij ziet komen. Maar wat betekent dat EDO eigenlijk? 

EDO is eigenlijk een variant op de titel voor osteopaten die mensen behandelen. Deze krijgen de titel DO: Diploma of Osteopathy. EDO staat voor Equine Diploma of Osteopathy. Overigens zijn beide diploma’s niet vergelijkbaar. De opleiding tot osteopaat DO is minimaal 5 jaar fulltime of parttime na een (para)medische vooropleiding. Mijn opleiding tot paardenosteopaat EDO (aan het Vluggen Institute) duurde 2 jaar, na een vooropleiding van 4 jaar tot fysiotherapeut.

DSC00495.jpg

Een paardenosteopaat kan deze titel (EDO®) achter zijn naam voegen wanneer hij geregistreerd is in het IREO register: The International Register for Equine Osteopathy. Dit register bewaakt een hoge kwaliteit paardenosteopathie. Je kan je aanmelden bij dit register ná het voldoende behalen van zowel een theorie als praktijk examen. Een EDO moet voldoende punten halen om geregistreerd te blijven en zal dus altijd blijven leren.

Helaas noemen veel mensen zich vandaag de dag paardenosteopaat terwijl ze nauwelijks of geen scholing gehad hebben. Het is immers een onbeschermde titel. Dit geldt niet voor EDO. Je mag je alleen zo noemen als je ingeschreven staat bij het IREO. Check dus altijd de scholing en achtergrond van je paardenosteopaat, zodat je altijd een professional bij je paard haalt. Waar is deze opgeleid en hoe zit deze opleiding in elkaar?

Zelf heb na een hoop speurwerk ik heel bewust gekozen voor het Vluggen Institute. Alle facetten van osteopathie komen in deze opleiding aan bod en worden door goed opgeleide docenten aangeboden. Niet alleen gewrichten en spieren maar óók organen en óók veel cranio-sacrale osteopathie. Je krijgt van alles het hoe, wat en waarom. Niet een paar trucjes maar een denkwijze waardoor je alle problemen kan benaderen vanuit de paardenosteopathie (en kan helpen oplossen). 🐴

PS. zoek je een EDO check dan dit register.