De MONNIKSKAPSPIER (m. trapezius) is bij veel ruiters bekend. Hij bestaat uit 2 delen, een pars cervicalis (hals gedeelte) en pars thoracica (schoft gedeelte). Volgens het anatomieboek Budras zorgt deze spier o.a. voor het naar voren brengen van het been. De conditie van deze spieren aan beide kanten van de schoft is afhankelijk van meerdere factoren. Voor vele ruiters is bekend dat een goede training en een goed passend zadel belangrijk zijn voor het trainen van deze spier. Daar valt nog een heleboel over te vertellen, maar dat laat ik over aan instructeurs en zadelmakers 

trapezius

Wel is er een anatomisch aspect waar ik je graag iets over vertel. De monnikskapspier wordt namelijk geïnnerveerd door de n. accesorius, de 11e hoofdzenuw (craniale zenuw). In boeken wordt deze afgekort als NXI. De NXI loopt vanuit het hoofd, door een doorgang o.a. gevormd door de slaapbotten (os temporale) en innerveert de m. brachiocephalicus en m. trapezius.

trapspier

Vorige week had een klant van mij een zadelpasconsult, waarbij de omtrek van de schoft wordt gemeten en uitgetekend. Je kan goed zien dat de contouren van de schoft enorm zijn veranderd!  De eigenaar heeft dit paard al heel lang en de conditie van de spieren in de schoft regio was met de tijd wel verbeterd maar nu al een poos hetzelfde gebleven. Er bleef een klein verschil zichtbaar in links en rechts. Meer bespiering ontstond er (ondanks goede training, regelmatige zadelcontroles, goede voeding etc.) niet.

Deze KWPN-er is met zijn 24 jaar ondanks zijn leeftijd alleen maar verbeterd in bespiering met dank aan osteopatische ondersteuning! 🙌🏼Daarom is het resultaat zo mooi om te zien. Aan de lijnen (boven is VOOR en onder is NA enkele behandelingen) is te zien dat er een gespierde, “gevulde” schoft is ontstaan. (Deze bestaat overigens uit meer spieren dan alleen de m. trapezius.)

schoftnaosteopathie
Boven: VOOR behandelingen Onder: NA behandelingen

Wat is het effect van een osteopatische behandeling op de schoft regio? Naast dat alle (omliggende) structuren worden losgemaakt zoals wervels, ribben, schouders, spieren, fascia etc. wordt de monnikskapspier ook beïnvloed door cranio-sacrale technieken via de NXI. Uiteraard is het van belang om dan te weten welke technieken nodig zijn op o.a. het hoofd, zodat alles goed kan bewegen en doorbloeden om het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken. Zelfs problemen in de achterhand hebben hun effect op de schoft… dat valt allemaal niet los van elkaar te zien en ik heb geprobeerd in dit stuk op een klein onderdeel hiervan in te zoomen.

20294547_492799661057355_9083733983873433891_n
Hoofdzenuw n. accesorius afgekort als NXI

Dat een paardenosteopaat alleen de rug behandelt of alleen maar “kraakt” is dus niet waar. Cranio-sacraal én visceraal behandelen verdienen evengoed de aandacht in een complete behandeling, van kop tot kont  voor een compleet resultaat. Meer weten over cranio-sacraal en visceraal behandelen, lees dan verder over osteopathie.

Met dank aan de eigenaar voor het delen.