Hij heeft een scheve staart?

Dat een paard zijn staart scheef kan dragen is bekend, naar links of naar rechts. Soms is er een voorkeur voor één kant bijvoorbeeld tijdens het rijden. Maar kan een paard ook echt een scheve staart hebben? Vandaag had ik met mijn collega’s Iris Buddenberg en Femke Postma een casus van een ruin die altijd zijn staart áltijd naar links draagt. De eigenaresse heeft hem al van jongs af aan en hij heeft nooit anders gedaan. Wanneer de ruin de staart ontspannen hield, hing hij misschien in het midden maar zeker niet naar rechts. Wel kon hij zijn staart optillen (de vlag erop zetten  ) maar deze vlag hing dan wel naar… links.

Onderzoek

We hebben een volledig osteopatisch onderzoek van het gehele lichaam uitgevoerd, waarbij we o.a. een paar rugwervels, schouders, kaak en een geroteerd sacrum vonden. Daarnaast bleek ook dat het 1e en 2e staartbotje (geteld vanaf het heiligbeen) niet konden bewegen naar rechts. Heel logisch dus dat dit paard zijn staart naar links droeg en dus een scheve staart had. Dit kan bijvoorbeeld in de opfok gebeurd zijn. Ook in de trailer kunnen staart trauma’s ontstaan door de stang.

Comparable_5
De staart zit aan het heiligbeen (sacrum).

Behandeling en vervolg

Na ons onderzoek en in overleg met de eigenaar hebben we het paard behandeld en de staart gemanipuleerd. We konden onze ogen niet geloven toen het paard spontaan zijn staart ook naar rechts bewoog (hij vond het zelf ook wat vreemd) en ook rechts ging dragen!  Ik bedenk me nu dat we dat even hadden moeten filmen natuurlijk… maar ik hoop dat jullie het op de foto’s ook enigzins kunnen zien.

voornastaartpaardenosteopaat.jpg
Voor behandeling: staart wordt naar links gedragen (hangt wel ontspannen). Direct na behandeling: staart hangt meer recht naar beneden.

Het zal wel even duren voordat deze ruin zijn balans volledig weer gevonden heeft. Hij was zo gewend om zijn staart probleem op te vangen met de rest van zijn lijf dat hij nu een nieuwe balans zal moeten vinden. Belangrijk is nu in ieder geval de staart en heiligbeen/bekken mobiel te houden en het paard de tijd te geven.

Cranio-sacraal systeem

Graag maak ik ook nog even een sprong naar het cranio-sacrale systeem. De naam zegt het al: cranio (hoofd) en sacraal (sacrum=heiligbeen). Door de invloed van de staart op het sacrum en de connectie hiermee op het achterhoofd is zo’n staartprobleem géén lokaal probleem maar iets wat door het hele lijf trekt(!). De parasympathicus (rest/digest) is te beïnvloeden door het cranio-sacrale systeem. Wanneer dit systeem continue verstoord wordt door een probleem in de achterhand, geeft het behandelen van alleen het hoofd maar kortdurend resultaat. Tegelijkertijd is het niet fair om de achterhand los te maken en het hoofd het verder maar uit te laten zoeken. Het hoofd hoort nu eenmaal bij het lijf en is daarom net zo belangrijk om mee te behandelen. Een complete behandeling voor een compleet resultaat.  Wil je hier meer over weten dan kan je hier verder lezen. 

anatomy

De foto’s zijn geplaatst met toestemming van de eigenaar.